Diska eller torka ur stekpannan?

Saxat ur artikel:
Att skölja ur en fet stekpanna med vatten innebär nämligen att olje- och smörrester rinner ner i avloppet. Och att föreningens avloppsledningsnät sakta men säkert klibbar igen.

Det är bara att se på vad som händer med olivolja när du ställer den i kylen. Det blir klumpar. Och i avloppet är det ungefär samma temperatur som i ett kylskåp, säger Stefan Bohlin, abonnentingenjör på Uddevallas tekniska kontor. Tekniska kontoret fick upp ögonen för problemet i fjol när man åtgärdade en pumpstation i ett nybyggt bostadsområde i Lanesund. I pumpstationen fanns massor av fett, och tekniska kontoret beslutade sig för att satsa på en lokal informationskampanj i området. Det gav resultat direkt.

– Vi sparade 30 000 kronor i minskade kemikalier. Och då var det bara 140 hushåll i det här området, berättar Stefan Bohlin.
– Vi kommer förhoppningsvis att få färre avloppsstopp.

Läs mer i GP Bohuslän

VETT OCH ETIKETT OM FETT
• Torka av flottiga stekpannor och ugnsformar med papper innan du sköljer dem i vatten. Torkpapperet kan slängas i komposten.
• Spola inte av använda smörknivar i varmt vatten. Torka av smöret i stället.
• Samla större mängder fett, till exempel frityrolja, i plastflaskor och lämna in på återvinningscentralen.
Detta inlägg är publicerat i Miljö. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  •  

    dsc_2093


  • Alla nyheter


  • Kategorier

  • Logga in